Wees wijs met je vagina

 

Door Anke Ritsma

De vagina is een vrouwelijk geslachtsdeel dat in haar leven het nodige beleeft. Ze bevindt zich aan de “onderkant” en is niet zo zichtbaar voor vrouwen waardoor ze makkelijk over het hoofd wordt gezien en wordt vergeten. Behalve als we haar gaan opmerken doordat ze ons gaat hinderen.

WEES WIJS MET JE VAGINA

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Door Anke Ritsma

27 april 2016

De vagina is een vrouwelijk geslachtsdeel dat in haar leven het nodige beleeft. Ze bevindt zich aan de “onderkant” en is niet zo zichtbaar voor vrouwen waardoor ze makkelijk over het hoofd wordt gezien en wordt vergeten. Behalve als we haar gaan opmerken doordat ze ons gaat hinderen.

De vagina wordt onderhouden door het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Dit hormoon openbaart zich vanaf de puberteit en zorgt voor een goede doorbloeding van de vaginawand en voor de opbouw van het slijmvliesepitheel. Echter, naarmate vrouwen de overgangsleeftijd naderen (en elke vrouw zou hier vanaf de leeftijd van 39+ op voorbereid moeten zijn) neemt de kwaliteit en de hoeveelheid van dit hormoon af. Dit heeft gevolgen voor alle weefsels en lichamelijke processen in het lichaam.

Voor de vagina betekent dit dat de vaginawand  dunner wordt, de doorbloeding neemt af, het vaginaweefsel wordt minder elastisch en de vagina kan kleiner worden doordat de plooien in de vaginawand verdwijnen. Er kan “droogte”onstaan en zelfs kleine scheurtjes waardoor bacterien binnen kunnen dringen en voor ontstekinkjes kunnen zorgen. Dat dit vervelende klachten zijn moge duidelijk zijn. Er zijn uiteraard verschillende middelen te verkrijgen om de klachten draaglijker te maken. Voor elke vrouw is dat uitproberen en kijken waar uiteindelijk je vagina wijs mee is. Ze heeft het verdiend om goed behandeld te worden. 

Over Anke Ritsma

Wat betekent het nu voor een vrouw als het ritme van de hormonen niet meer soepel loopt en gaat haperen?  Menig vrouw trekt pas aan de bel als allerlei klachten zich openbaren. Ik, Anke Ritsma, als verpleegkundig specialiste aangesloten bij de organisatie Care for Women, wil vrouwen helpen inzicht te krijgen in hun eigen gezondheid. Dit doe ik door het geven van voorlichting maar ook door persoonlijk advies en begeleiding te geven aan vrouwen die door de verstoring van hun hormonale ritme klachten hebben. Dit kan al op jonge leeftijd zijn waarbij de menstruatie maandelijks voor ongemakken zorgt maar ook in de overgangsfase waarin juist de werking van de hormonen gaat afnemen.

Omdat ik zelf de verschillende fases van het vrouwzijn heb doorlopen weet ik als geen ander wat een vrouw op de verschillende momenten nodig heeft.

Vijf Plantenextracten als verzorging voor een droge vagina

Vijf PlantenextractenVijf Plantenextracten vaginaalzetpillen zijn bedoeld voor de ondersteuning van de verzorging van de vagina. Het helpt tevens zeer goed bij een droge vagina die samenhangt met bijvoorbeeld de menopauze.

Bestel bij Deonlinedrogist.nlProductinfo

Over de blogger

Anke Ritsma

Anke Ritsma is sinds 2012 als verpleegkundig specialiste aangesloten bij de organisatie Care for Women. Ze helpt vrouwen inzicht te krijgen in hun eigen gezondheid door het geven van voorlichting, maar ook door persoonlijk advies en begeleiding te geven aan vrouwen die klachten hebben door de verstoring van hun hormonale ritme. Anke is werkzaam bij meerdere apotheken in Assen, provincie Drenthe. Kijk voor de praktijklocaties op de website van Care for Women.

logo-careforwomen