Vaginale ongemakken

 

Door Puur Blom

Het aantal vrouwen dat last heeft van vaginale ongemakken is aanzienlijk.Toch zullen niet alle vrouwen hier even makkelijk over praten. Vandaar dat ik een aantal mogelijke klachten op een rijtje zet in deze blog.

VAGINALE ONGEMAKKEN

nature-garden-colorful-flowerDoor Puur Blom

3 mei 2016

Het aantal vrouwen dat last heeft van vaginale ongemakken is aanzienlijk.Toch zullen niet alle vrouwen hier even makkelijk over praten. Vandaar dat ik een aantal mogelijke klachten op een rijtje zet in deze blog.

Vaginale schimmelinfectie komt vaak voor, en de kans hierop neemt toe na gebruik van antibiotica. De schimmel Candida Albicans komt van nature in iedere darm voor maar groeit soms te hard en komt dan makkelijk in de vagina terecht. Het veroorzaakt jeuk, roodheid, een witte afscheiding en mogelijk ook pijn. De zuurgraad van de vagina kan ook verstoord worden door wassen met zeep, veelvuldig gebruik van inlegkruisjes en tampons, dragen van strings, veel suikerinname en hormonale schommelingen. Dit stijgen van de zuurgraad verhoogt ook de kans op problemen. Ook wordt de kans op een schimmelinfectie tijdens en na de menopauze groter omdat het slijmvlies van de vagina dan droger en dunner wordt. Via de huisarts kunt u een schimmeldodend middel krijgen maar er zijn ook verschillende natuurlijke producten beschikbaar. Ook is het vaak raadzaam om een goed probioticum te slikken.

Bacteriële vaginose kan ook voorkomen. Hierbij is dan geen sprake van een schimmel maar van een bacterie. De klachten lijken op die van een schimmelinfectie, echter is er dan meestal ook sprake van een vervelende geur. De mogelijk oorzaken komen ook gedeeltelijk overeen. Inlegkruisjes met een parfum doden niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede. Ook het gebruik van intiemsprays is niet aan te bevelen. Scheren van het schaamhaar kan ook deze klachten veroorzaken. Schaamhaar heeft een beschermende werking voor het milieu in de vagina en ook de mogelijke wondjes die ontstaan bij het scheren kunnen een broedplaats voor slechte bacteriën zijn. Vaak is voor een bacteriële infectie de enige oplossing een antibiotica-kuur, maar ook hiervoor zijn alternatieven in de vorm van vaginale zetpillen. Vooral in dit geval is voorkomen veel beter dan genezen.

Vaginale droogheid komt het meeste voor, na de overgang. Omdat de eierstokken stoppen met aanmaak van vrouwelijke hormonen wordt het vaginale slijmvlies wat dunner. Vrouwen die de pil gebruiken kunnen hier ook last hebben. Er zijn zetpillen en speciale duindoorncapsules die verlichting geven.

Afwijkende uitstrijkjes worden meestal veroorzaakt door een virus, het zogenaamde humaan papillomavirus (HPV). Symptomen kunnen bloedingen zijn vlak na geslachtsgemeenschap, op andere tijden dan tijdens de menstruatie. Toch zijn er soms geen symptomen. Bij een lichte afwijking wordt meestal een afwachtend beleid gevoerd en dat is ook goed. Vaak is het lichaam in staat om zich te herstellen. Maar ook in dit geval kunt u zelf ook wat extra doen. Zorg voor voldoende vitamine D, voorkom stress, voorkom of verminder oestrogeendominantie. Ook kunnen etherische oliën worden gebruikt tegen virale besmetting. Bij afwijkende uitstrijkjes is het wel belangrijk om altijd te overleggen met uw huisarts of gynaecoloog en niet zomaar zelf met middelen aan de slag te gaan.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp, dan kan ik het boek Hormoonbalans voor Vrouwen van Ralph Moorman en gynaecologe Barbara Havenith van harte aanbevelen. Het is onder andere te koop in de webwinkel van Puur Blom (isbn 9789082235913).

Cydonia vaginaalzetpillen als ondersteuning bij vaginale ongemakken

Cydonia alle producten afbeeldingDe vaginaalzetpillen van Cydonia Phytopharmaceuticals kunnen uitstekende ondersteuning bieden bij de verzorging van verschillende vaginale ongemakken. Zo zijn Vijf Plantenextracten vaginaalzetpillen goed te gebruiken bij een droge vagina die samenhangt met bijvoorbeeld de menopauze. Vaginor Plus biedt onder andere ondersteuning bij schimmelinfecties en de verzorgende kracht van de Ravensara biedt ondersteuning bij uiteenlopende vaginale ongemakken.

TIP: Wij mogen u niet van alle informatie en achtergronden over de werkzame bestanddelen van deze producten voorzien. Gebruik uw internetzoekmachine om meer te weten te komen.

Bestel bij Deonlinedrogist.nlProductinfo

Over de blogger

logopuurblomPuur Blom is een winkel voor gezondheid en persoonlijke verzorging. Je lichaam verzorgen kan op meerdere manieren, zowel van binnen als van buiten. Puur Blom heeft hier een leuke mix van gemaakt. Van voedingssupplementen, probiotica, homeopathische middelen, kruiden, theeën, superfoods, tot tassen, kettingen, en sjaals. Kortom: alles van eerlijke, natuurlijke oorsprong, fair trade & eco.