Trakteer jezelf op een vaginale onderhoudsbeurt!

 

 

Door Loes van der Wolf

 

Hoe komt het nu, heb ik mijzelf afgevraagd, dat het bespreekbaar maken van vaginale klachten zo’n issue is…Ik nodig elke vrouw van harte uit om een mooie handspiegel te kopen en haar vagina eens met aandacht te bekijken en te herontdekken… Wat is daar nu mis mee?

TRAKTEER JEZELF OP EEN VAGINALE ONDERHOUDSBEURT!

Foto: Petr Kratochvil

Door Loes van der Wolf

7 mei 2016

Ik voer al een paar jaar praktijk en heb door de verhalen van vrouwen steeds meer respect gekregen voor de vrouw, haar vrouwelijke lichaam, de ziekten en klachten de zij mee kan torsen. Dat vrouwen meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van auto-immuun ziekten is bekend. Dat vrouwen vaak lang doorlopen met klachten en denken: dat zal er wel gewoon bij horen, is ook bekend. En ook dat een aantal onderwerpen vaak nog taboe zijn voor vrouwen om over te praten… Een van die taboes is het bespreken van vaginale klachten.

Hoe komt het nu, heb ik mijzelf afgevraagd, dat het bespreekbaar maken van vaginale klachten zo’n issue is…Ik nodig elke vrouw van harte uit om een mooie handspiegel te kopen en haar vagina eens met aandacht te bekijken en te herontdekken… Wat is daar nu mis mee?

Als moeder heb ik mogen ervaren hoe kinderen hun lichaam ontdekken. Dan kun je er dus heel bewust als ouder / ouders voor kiezen wat benoem je wel – en niet – en hoe benoem je dan de delen van het lichaam. Bij een arm en een been is dat nogal duidelijk. Maar gaat het richting geslachtsorganen dan vallen we vaak terug op mee gekregen normen en waarden, wat mag wel en wat mag niet gezegd worden. Ligt het dan alleen aan onze opvoeding?

Waarschijnlijk heb ik vette mazzel gehad. Ik ben altijd een beetje dwars geweest van wat ‘men’ vond. Ik ontdek hierbij graag mijn eigen weg. Ik maak graag bespreekbaar wat ik zie. Is dat te direct? Nee, integendeel het lucht juist erg op hoor ik. Okay, eenvoudig is dit niet altijd maar ik hou graag vol!

Ook heb ik de mazzel gehad – wellicht daardoor – om mensen op mijn pad tegen te komen die wellicht een soort gelijke instelling hebben.

In de tijd dat ik voor dr. Mathilde Boon van het LCPL mocht werken en met haar informatie, en die van dr. Annelieze Goedbloed van o.a. de productlijn Multi Gyn, diverse huisartsenpraktijken bezocht, werd mij al snel duidelijk dat de – overwegend mannelijke – huisartsenpopulatie zelf ook maar erg moeizaam over de schaamstreek praat.

Deze ervaringen hebben mij wel meer begrip gegeven voor de dames in mijn praktijk. Afhankelijk van de cultuur, het milieu en de generatie waar je uit komt, heb je soms minder of soms meer woorden tot je beschikking om vaginale ongemakken te benomen. En als je bij de huisarts weinig gehoor vindt voor je problemen – doordat je niet de juiste woorden hebt om jezelf te verduidelijken…ben je dan gedoemd om met je problemen te blijven zitten of ben je dan, net als ik, toch een beetje eigenwijs en ga je op zoek naar antwoorden op je vragen?

Wist je dat de zoektocht naar antwoord op je vaginale klachten jou steeds meer een ervaringsdeskundige maakt van je eigen lichaam? Wie kan beter aangeven hoe zij haar eigen lichaam, haar eigen schaamstreek en haar eigen vagina problemen ervaart, dan de vrouw? Dus laten cliënt, therapeut en arts elkaar vooral ondersteunen in het – steeds meer – aangaan van een open houding niet alleen om klachten te benoemen, maar vooral ook om deze serieus te nemen. En om samen te kijken naar diverse mogelijke oplossingen…niet iedereen heeft de wijsheid in pacht.

Een arts heeft zeker doorgeleerd om meer te weten over hoe het lichaam in elkaar zit en welke ziektebeelden er zo voorhanden zijn. De beperking van een arts is vaak zijn/ haar tijd en de weinig holistische visie op gezondheid van de cliënt. Prettige uitzonderingen daargelaten.

De meer holistisch werkende therapeut kijkt onder meer ook naar voeding, stress, belasting, hormonen en relaties. Zeker bij vrouwen is een meer brede kijk op hoe zij de wereld ervaart belangrijk. Hoe wordt de menstruatie, de zwangerschap of de overgang ervaren? Hoe is de zin, de tijd en de energie om  seks te hebben met je partner? Als er al een partner in beeld is. Hoe ervaar je de zorg voor het opvoeden van je kinderen: fysiek, mentaal en emotioneel. Vrouwen leveren vaak meer in dan mannen. Ze gaan minder betaald buitenshuis werken maar daar tegenover staat dat ze (nog) meer werk gaan verzetten. Hoe ervaar jij het om minder te werken en om in de dagen dat je werkt al het werk alsnog te moeten verzetten… En heeft je werk nu nog diezelfde uitdaging als tijdens je studie? En wat doet dit alles – naast je steeds weer opnieuw – veranderende lijf…

Een vrouwenlijf krijgt meer te verduren dan een mannenlijf: menstruaties, zwangerschap, striae, en het moet volgens de gangbare media opinie ook nog steeds jong, strak en aantrekkelijk blijven…

Ik weet het zijn de bekende clichés. Wellicht vandaar de houding van veel vrouwen: niet zeuren maar doorlopen?

Ik vind het fijn wanneer cliënten samen met hun partner komen… Vaginale ongemakken trekken namelijk direct een wissel op je relatie. Pijn of ongemak hebben zorgt voor prikkelbaarheid en spanning in je relatie. En wellicht dat je smoesjes verzint om geen seks te hoeven hebben…de idee aan seks alleen al!

En waar begin je dan? Is een vagina dan te vergelijken met een auto? Een auto gaat regelmatig naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Of vergelijk je een vagina met de kapper? Je laat je toch regelmatig verzorgen bij de kapper?

Eind april 2016 heeft het programma Koffietijd een nieuwe term gelanceerd: ‘’Down Under’’. Een week lang heeft het tv programma iedere ochtend aandacht besteed aan vaginale klachten bij vrouwen. Het programma is goed bekeken. Het bespreekbaar maken van vaginale klachten bleek voor veel vrouwen – en mannen – een eye-opener.  Duidelijk werd dat preventief je vagina verzorgen zoals je ook je haren en je gezicht een masker geeft nog een erg ongewoon issue is. Waarom zou je geen extra tijd voor jezelf nemen….je vagina is toch ook een onderdeel van je lichaam?

Een vaginale onderhoudsbeurt kan heel eenvoudig bestaan uit de tijd nemen om lekker te douchen of te badderen. Wassen met water en eventueel een speciaal aanzurend vaginaal product gebruiken.

Een mooi bijvoorbeeld van een natuurlijk vaginaal verzorgingsproduct is Vaginor Plus van Cydonia. Deze vaginale zetpillen zijn gemaakt op basis van 100% natuurlijke bijenwas en Australische Tea Tree olie. De vaginale zetpil kan na het inbrengen even een licht tintelend gevoel geven, wat al snel  weer verdwijnt. Je ervaart vooral de verzorgende en ondersteunende werking van de bijenwas en de verfrissende en bacteriedodende werking van de Tea Tree olie.

Weekelijks een vaginale zetpil inbrengen draagt al bij aan je vaginale onderhoudsbeurt en heeft al een merkbare verzorgende ondersteuning van de vaginale flora.

Kruipt je partner daarna naast je in bed, zeg dan dat je even bezig bent met je onderhoudsbeurt Down Under…Wedden dat je partner gaat stralen? Hij heeft wellicht sneller dan jij in de gaten wat deze mooie natuurlijke zetpillen doen voor jouw vaginale milieu, jouw humeur en jullie relatie!

Maak een ervaringsdeskundige van jezelf. Luister naar je lichaam. Je vagina verzorgen is dus net zo gewoon als tandenpoetsen!

Over de blogger

Loes van der Wolf
Loes van der Wolf

Loes van der Wolf is orthomoleculair arts en eigenares van orthomoleculair & natuurgeneeskundige praktijk De Rode Kamperfoelie in Zoetermeer.

 

De Rode Kamperfoelie op Facebook

Mijn Blaasontsteking op Facebook

 vAGINALE ONDERHOUDSBEURT

 

Vaginor plus

Vaginor Plus met logo beste introductie_v1 grootEen natuurlijk product met Australische Tea Tree Olie voor de ondersteuning van de verzorging van de vagina.

Inhoud: 12 vaginaalzetpillen x 3 gram

De prijs incl. BTW bedraagt € 19,99 per stuk.

Bestel bij Deonlinedrogist.nlProductinfo