Let’s talk about sex!


Over de (mogelijke) invloed van de overgang

op seksualiteit.

 

Door Michelle van Iersel en Linda Hauer

“Ik heb er gewoon geen zin meer in…”
Floor is 51 jaar, 28 jaar getrouwd met Bert en heeft twee kinderen die op kamers wonen in de stad. Floor en Bert zijn gelukkig getrouwd, hebben allebei een leuke baan en een druk sociaal leven. Ze zijn gelukkig samen, maar toch zoekt Floor hulp. Er is namelijk één aspect van hun relatie dat al een tijd niet lekker loopt: de seks…

LET’S TALK ABOUT SEX!

Over de (mogelijke) invloed van de overgang op seksualiteit

Door Michelle van Iersel en Linda Hauer

pexels-photo-26728516 mei 2017

“Ik heb er gewoon geen zin meer in…”
Floor is 51 jaar, 28 jaar getrouwd met Bert en heeft twee kinderen die op kamers wonen in de stad. Floor en Bert zijn gelukkig getrouwd, hebben allebei een leuke baan en een druk sociaal leven. Ze zijn gelukkig samen, maar toch zoekt Floor hulp. Er is namelijk één aspect van hun relatie dat al een tijd niet lekker loopt: de seks… Floor heeft eigenlijk nooit meer zin om te vrijen, ze voelt geen lust of opwinding meer. Toch heeft ze zo nu en dan nog wel seks met haar man. “Om hem te plezieren, alhoewel ik betwijfel of hij het op deze manier wel leuk vindt” zegt zij.

Herkenbaar?
In Nederland geven één op de vijf vrouwen tussen de 40 en 54 jaar aan minstens één seksueel probleem te hebben dat regelmatig voorkomt en waar zij last van hebben. Dit betreffen voornamelijk problemen met het orgasme, de opwinding of problemen welke te maken hebben met een verminderde vochtaanmaak in de vagina. De oorzaak van deze problemen zijn divers, te denken valt aan:

 • Een partner die je niet meer adequaat stimuleert (wat je vroeger prettig en opwindend vond hoeft nu niet meer voldoende te zijn);
 • Life-events die effect hebben op jouw kijk naar het leven;
 • Lichamelijke processen, zoals de overgang kunnen van grote invloed zijn op je seksleven.

In dit artikel gaan we dieper in op de invloed die de overgang kan hebben op seksualiteit.


Seksualiteit en de overgang
Rond haar 45ste kom je vrouw in de overgang. In deze fase stopt de eicelrijping en ben je dus niet meer vruchtbaar. Bij dit proces nemen de vrouwelijke geslachtshormonen af, met name het oestrogeen daalt met maar liefst 80%. Deze daling veroorzaakt fysieke en mentale verschijnselen zoals opvliegers, hoofdpijn, spier- en gewrichtsklachten, droge slijmvliezen, concentratieverlies, slaapproblemen en stemmingswisselingen.

47% van de vrouwen die in de overgang zijn rapporteert dat haar zin in seks en intimiteit veranderd is. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door een verlaagd libido: je bent moe, je slaapt slecht, je bent onzeker en voelt je onbegrepen; het komt vaak niet in je op om te gaan vrijen. Je schaamt je voor je veranderende lichaam of hebt geen behoefte aan fysiek contact met je partner. Anderzijds kun je last ervaren door een ‘technische storing’, zoals een continue branderige en droge vagina.
Seks is echter goed voor jouw gezondheid! De voordelen zijn dat je er beter door slaapt, in beweging bent, de kans op hart- en vaatziekten vermindert en daarnaast kan je er ook van ontspannen. Echter dit laatste is zeker niet voor alle vrouwen het geval. And use it or lose it! Vanaf het moment dat de vrouw in de menopauze komt neemt de vochtigheid en elasticiteit van de slijmvlieslagen in de vaginawand aanzienlijk af. Met als gevolg dat elke aanraking of wrijving op die wand pijnlijk kan zijn.

Libidoverlies of technische storing
Om het libido te verhogen kun je verschillende dingen doen, zoals ervoor zorgen dat je meer energie hebt door te letten op je voedingspatroon (o.a. het beperken van je suiker-, zout- en alcoholinname). Ook stemmingswisselingen door hormonale disbalans kunnen vaak met voedingsadviezen, vitamines en beweging verminderd worden. Een tip is om juist overdag in de buitenlucht sporten, dit verhoogt namelijk het serotoninepeil (=geluksstof) en ook jouw testosteron wordt geboost, waardoor je meer zin in seks kan krijgen. Er zijn ook vrouwen die wel zin hebben in seks, maar door de droge en gevoelige vagina geen plezier meer aan seks beleven. Als zij dit forceert kan zij de rest van de week respijt hebben van die ene vrijpartij. Glijmiddel kan dan een oplossing zijn, een natuurlijk glijmiddel is het beste, zoals kokosolie. Er is ook een percentage vrouwen bij wie glijmiddel niet afdoende werkt, zij
heeft behoefte aan een middel dat de slijmvlieslaag van binnenuit beschermt, verzorgt en vochtig houdt. Het is dan aan te raden om een middel te gebruiken dat de natuurlijke afname van de slijmvlieslaag in de vagina zo lang mogelijk behoudt. Op recept van de arts is dit te verkrijgen, het is een zeer lage dosering oestrogeen dat lokaal, door de vrouw zelf via een zetpil of crème vaginaal ingebracht kan worden.

Zin in seks ontstaat niet spontaan
Over seks bestaan veel mythes, zoals ‘mannen hebben altijd zin’, ‘alle vrouwen kunnen klaarkomen door vaginale seks’ en ‘zin in seks ontstaat spontaan’. Op deze laatste mythe gaan we wat dieper in, want zin in seks ontstaat nooit spontaan en vooral vrouwen lijken zich er nog wel eens bij neer te leggen door te denken “ik heb (bijna) nooit spontaan zin in seks dus ik laat het er maar bij zitten”. Zin in seks, ook wel seksuele opwinding genoemd, ontstaat niet spontaan. Aan seksuele opwinding gaat namelijk iets anders vooraf: seksueel verlangen. Je moet immers eerst naar iets verlangen voordat je er opgewonden van kan worden. Seksueel verlangen wordt aangewakkerd door prikkels. Deze prikkels kunnen intern (zoals je gedachten of fantasieën) of externe van aard zijn (zoals een geur,
een beeld of een aanraking). Als je geprikkeld bent, dan kun je seksueel opgewonden raken. Hoe meer opwinding er is, des te meer motivatie er zal zijn om iets met die opwinding te doen mits er uitzicht is op een prettige uitkomst. Voornamelijk dit laatste is belangrijk. Als je weet dat er uitzicht is op iets prettigs (zoals een orgasme, plezier of intimiteit) neemt je motivatie toe om actie te ondernemen. Is er echter uitzicht op een teleurstelling (zoals pijn, erectieverlies of een te snelle zaadlozing), dan zal de motivatie om tot actie over te gaan afnemen omdat de seksuele prikkel als niet belonend zal worden ervaren.

En dan?
Een paar praktische handvaten die je kunnen helpen om je seksleven weer prettig te laten verlopen:

 • Neem de tijd; naarmate je ouder wordt duurt het vaak langer voordat je (lichamelijk en mentaal) opgewonden bent. Geef jezelf de tijd om te ontspannen en opgewonden te raken. Doe bijvoorbeeld langer aan voorspel of vraag je partner of hij/zij je eens wilt masseren.
 • Doe introspectie; leer jezelf (opnieuw) kennen en ga op zoek naar dingen waar jij opgewonden
  van wordt. Lees eens een erotisch boek of laat je fantasie de vrije loop. Op shespot.nl en depaarsekeizerin.nl staan vrouwvriendelijke, erotische verhalen. 
 • Seks begint bij jezelf. Masturberen is een goede manier om (opnieuw) jezelf te leren kennen en te ontdekken wat de fijne plekjes op jouw lichaam zijn.
 • Try something new! Doe je al jaren (met je partner) hetzelfde standje op dezelfde plek in huis?
  Stap dan eens uit die comfortzone en geef je seksleven een boost door iets nieuws te proberen. Een kleine verandering (bijvoorbeeld seks op een andere plek in huis of op een ander tijdstip) kan al voor een boost zorgen!
 • Communiceer met je partner: weet jij eigenlijk wel waar je partner over fantaseert? Weet jouw partner jouw diepste seksuele verlangens? Vraag je wel eens wat hij/zij fijn vindt of nog
  uit zou willen proberen? Communicatie is de sleutel naar een bevredigend seksleven! Vind je het lastig om over seks te praten met je partner? Hier vind je tips: http://seksualiteitsbureau.nl/blog/lets-talk-about-sex-baby/
 • Voel je vrouw! Stap eens uit die rol van moeder/partner/collega/vriendin en voel je weer eens de unieke vrouw die je bent! Verwen jezelf met een fijne schoonheidsbehandeling, een nieuw paar schoenen of flirt op straat met iemand die langsloopt en ervaar (weer) hoe heerlijk dat gevoel is!
 • Glijmiddel, speeltjes, porno: er zijn zoveel hulpmiddelen die jouw seksleven aangenamer kunnen maken. Niet iedereen houdt hiervan, maar vraag jezelf eens af of het iets zou kunnen zijn wat jouw seksleven net dat beetje extra kan geven. Op internet kun je veel producten bestellen, maar tegenwoordig zijn er ook een hoop mooie, vrouwvriendelijke seksshops waar je best eens binnen zou kunnen lopen om rond te kijken en inspiratie op te doen.
 • En mocht je er zelf nu echt niet uitkomen, schroom dan niet om de hulp van een professional in te schakelen.

En Floor?
Floor kwam erachter dat haar wensen op het gebied van intimiteit en seksualiteit door de tijd heen veranderd waren, maar dat de manier waarop zij en Bert seks hadden altijd hetzelfde was gebleven. Ze heeft dit met haar man besproken en kwam er tijdens dit gesprek achter dat hij ook andere behoeftes had op dit gebied. Het was voor het eerst in hun huwelijk dat zij hierover hebben gesproken en eigenlijk was dat de belangrijkste verandering die er plaats moest vinden. Door te praten konden ze hun wensen en behoeftes weer op elkaar afstemmen. Ze nemen nu veel meer tijd voor hun liefdesspel, praten over hun verlangens en proberen nieuwe dingen. Een boost geven aan je seksleven op je 51e is zo moeilijk nog niet.

 

 

Vijf Plantenextracten als verzorging voor een droge vagina

Vijf plantenextracten cydonia a healthy bodyVijf Plantenextracten vaginaalzetpillen zijn bedoeld voor de ondersteuning van de verzorging van de vagina. Het helpt tevens zeer goed bij een droge vagina die samenhangt met bijvoorbeeld de menopauze.

Bestel bij Deonlinedrogist.nlProductinfo

Over de bloggers

Dit artikel is geschreven door Michelle van Iersel en Linda Hauer n.a.v. lezing op de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht op 5 februari 2017.
♥ Michelle van Iersel is overgangsspecialiste en geeft vrouwen informatie en persoonlijk advies om ongehinderd en comfortabel te blijven functioneren op het werk en in privé. Consulten bij haar worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Voor meer informatie zie:
www.werkendeovergang.nl


♥ Linda Hauer is Consulent Seksuele Gezondheid en helpt in haar praktijk mensen met seksuele problemen, zoals pijn bij het vrijen, erectieproblemen of verschil in verlangen. Door middel van kortdurende, oplossingsgerichte counseling biedt zij een oplossing voor deze problemen. Daarnaast geeft zij ook seksuele voorlichting en groepscounseling aan jongeren op scholen en bij instellingen.
Voor meer informatie zie www.seksualiteitsbureau.nl