Help: mijn punani verschrompelt!

 

Door Eveline Bakker

Sinds ik in de overgang ben, verdiep ik me meer en meer in de gevolgen van deze natuurlijke levensfase op mijn lichaam. En al ben ik erg voor natuurlijke processen en geef ik me met liefde over aan de cyclus van het leven, deze ontdekking vond ik ronduit schokkend!

HELP: MIJN PUNANI VERSCHROMPELT!

healthy-person-woman-sportDoor Eveline Bakker

21 september 2016

Sinds ik in de overgang ben, verdiep ik me meer en meer in de gevolgen van deze natuurlijke levensfase op mijn lichaam. En al ben ik erg voor natuurlijke processen en geef ik me met liefde over aan de cyclus van het leven, deze ontdekking vond ik ronduit schokkend!

Na een wat branderig onplezierig gevoel, dat weken aanhield en vanzelf niet overging, besloot ik wat meer aandacht te besteden aan mijn onderste regio. Want zeg nou zelf, hoe vaak hebben we eigenlijk oog voor onze meest vrouwelijke private delen? En dat terwijl onze punani, zoals ik mijn vagina ook wel liefkozend noem, niet alleen een bron van plezier is, maar ons ook in staat stelt te baren. Een uitblinker in gevoeligheid en flexibiliteit.

Ik besloot het gebied wat te verkennen en haalde er een spiegel bij om te zien hoe het erbij stond. De schok was groot toen ik mijn punani van dichtbij zag. Het leek in niets meer op hoe ik het mij herinnerde uit mijn vruchtbare jaren!

Nu blijkt dat alle vrouwen na de menopauze in meer of mindere mate lijden aan vaginale atrofie! Oftewel het verschrompelen van de vulva, het uitwendige deel van onze vrouwelijke geslachtsorganen.

 

Vaginale atrofie

Na de laatste menstruatie neemt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen sterk af. Daardoor is slijmvlies van de vagina niet langer vochtig en soepel, maar wordt droger en stugger. De schaamlippen worden kleiner en de binnenste schaamlippen kunnen zelfs helemaal verdwijnen.
Door de verschrompeling en het stug worden van de weefsels kan de ingang van de vagina kleiner worden en door de dunheid van de huid, kunnen makkelijk wondjes ontstaan. Door al deze veranderingen kan seks pijnlijk worden (dyspareunie). Wat ons vaak toch al teruglopend libido niet ten goede komt!
Naast alle vaginale klachten, kan deze aandoening blaas- en plasproblemen veroorzaken.

Red je punani!

Als je er last van hebt is het zaak er tijdig wat aan te doen. Ervaar je klachten zoals droogte, een branderig gevoel, wondjes, pijn tijdens het vrijen of merk je op dat je vulva verandert neem dan actie!

Wat kun je doen?

1. Seks, seks en seks

Het credo “use it or loose it, gaat ook op voor je vagina en vulva! Regelmatig seks (of eigenlijk elke vorm van stimulatie) helpt om je vagina en vulva goed doorbloed te houden. Dit houdt de vagina vochtig en soepel!

2. Train je bekkenbodemspieren

Door je bekkenbodemspieren te trainen, versterk je ook je vaginale spieren en verbeter je de bloedtoevoer van de vagina. Wat weer helpt bij de soepelheid en vochtigheid.
Een goede oefening is bijvoorbeeld de kegeloefening: daarmee span je je bekkenbodemspier circa 15 keer per dag 10 tellen aan.

3. Massage met kokosolie

Masseer je vulva met natuurlijke oliën, zoals bijvoorbeeld kokosolie en duindoornolie. De massage zorgt ook weer voor een betere doorbloeding! Deze oliën kun je overigens ook als glijmiddel gebruiken.

4. Vochtinbrengers

Een goed middel tegen aanhoudende vaginale droogte zijn speciale moisturizers. Ze bevatten geen hormonen en het werkzame middel is vaak hyaluronzuur. De moisturizer zorgt voor een constante vochtigheid, herstelt de elasticiteit van de vagina en zorgt voor een goede zuurgraad.

5. Glijmiddelen

Heb je alleen problemen met vaginale droogheid tijdens het vrijen, kies dan voor glijmiddel. Er is heel veel keuze. Heb je last van gevoelige of geïrriteerde slijmvliezen kies dan voor een medisch glijmiddel!

6. Vaginale oestrogenen op recept

Blijf je last houden van een droge, geïrriteerde vagina, dan kun je arts vaginale oestrogeencrème of vaginale oestrogeentabletten voorschrijven. De oestrogenen zorgen voor herstel van de slijmvliezen. Het is een effectieve behandeling en 80 tot 90 procent van de vrouwen komt van alle vaginale klachten af en heeft ook geen pijn meer bij het vrijen. Al na enkele weken zou je duidelijk verbetering moeten merken.
Vaginale toediening van oestrogenen zou in een lage dosering weinig risico’s inhouden, omdat die niet of nauwelijks in de bloedbaan worden opgenomen.

Vijf Plantenextracten als verzorging voor een droge vagina

Vijf PlantenextractenVijf Plantenextracten vaginaalzetpillen zijn bedoeld voor de ondersteuning van de verzorging van de vagina. Het helpt tevens zeer goed bij een droge vagina die samenhangt met bijvoorbeeld de menopauze.

Bestel bij Deonlinedrogist.nlProductinfo

Over de blogger

Portretfoto_Eveline_Bakker_Echt_Mooij_fotografie.vierkant-3079Eveline Bakker is moeder, dogwalker, coach en ondernemer. Maar ze staat bovenal bekend als de oprichter van Vuurvrouw, het platform voor vrouwen in de overgang opgericht door vrouwen in de overgang. zoals Eveline zelf.

“Het is mijn passie om vrouwen in de overgang met elkaar in contact te brengen en de kennis die er is voor iedereen beschikbaar te maken. Er zijn zoveel vrouwen met klachten en de meeste huisartsen, internisten en zelfs gynaecologen weten te weinig van de overgang om ons echt te kunnen helpen. Dat moet gewoon anders! Het lijkt me prachtig als wij als vrouwen schouder aan schouder gaan staan. Want echt: als vrouwen elkaar steunen, gebeuren er wonderen!” 

Bezoek voor meer informatie de website van Vuurvrouw.

vuurvrouw