Blaasontsteking

Door Barbara Havenith

De meeste vrouwen krijgen minsten 1 keer in hun leven een blaasontsteking. Je moet voortdurend naar de wc met het gevoel van een overvolle blaas. Als je een keer zit, komen er slechts een paar druppels, het schrijnt en brandt terwijl je plast of direct erna. De plas ruikt sterk, is vaak troebel en soms zit er bloed bij. De pijn in de onderbuik kan ook voortdurend aanwezig zijn. Soms gaat een blaasontsteking gepaard met koorts. In dat geval kan er sprake zijn van een infectie van de nierbekkens.

BLAASONTSTEKING

Door Barbara Havenith

1 juli 2015

De meeste vrouwen krijgen minsten 1 keer in hun leven een blaasontsteking. Je moet voortdurend naar de wc met het gevoel van een overvolle blaas. Als je een keer zit, komen er slechts een paar druppels, het schrijnt en brandt terwijl je plast of direct erna. De plas ruikt sterk, is vaak troebel en soms zit er bloed bij. De pijn in de onderbuik kan ook voortdurend aanwezig zijn. Soms gaat een blaasontsteking gepaard met koorts. In dat geval kan er sprake zijn van een infectie van de nierbekkens.

Vrouwen zijn gevoeliger voor blaasontsteking in de maanden nadat ze voor het eerst seks hebben. Dit wordt ook wel ‘honeymoon cystitis’ genoemd (blaasontsteking van de huwelijksreis). Zwangere vrouwen hebben er wat vaker mee te maken. Ook bij oudere vrouwen, na hun 70ste, komen blaasontstekingen vaker voor.

Mannen hebben veel minder vaak een blaasontsteking dan vrouwen, de reden is dat de plasbuis bij mannen, de verbinding tussen blaas en buitenwereld veel langer is.

Oorzaken van blaasontsteking

Blaasontsteking is een infectie van het slijmvlies aan de binnenkant van plasbuis en blaas door darmbacteriën. Een goede weerstand is nodig om ervoor te zorgen dat je immuunsysteem een antwoord heeft op bacteriën die vanaf je anus in de buurt van de plasbuis terecht komen. Gebruik van zaaddodende middelen in condooms geeft een hogere kans. Niet goed uit (kunnen) plassen door te lang ophouden, te gehaast plassen, door een verzakking, door persen tijdens het plassen en door een te hoge spanning van de bekkenbodemspieren geeft een hogere kans. Dunne en kwetsbare slijmvliezen van vagina, wat vaak voorkomt na de overgang, geeft een hogere kans op blaasontsteking.

Wat doet de arts?

Of er sprake is van een blaasontsteking wordt vastgesteld door onderzoek van de urine. Dit kan met een ‘stick’ of met onderzoek onder de microscoop. Als de blaasontsteking vaker terugkomt, als er koorts is of bij kinderen en zwangere vrouwen wordt een kweek gedaan van de urine om te bepalen welke bacteriën de blaasontsteking veroorzaken en voor welke antibiotica deze gevoelig zijn.

Behandeling

Deze bestaat uit veel drinken en afwachten. De meeste blaasontstekingen gaan op die manier vanzelf over. Bij veel klachten of als de klachten niet gauw overgaan wordt antibiotica voorgeschreven. Bij terugkerende blaasontstekingen wordt gekeken naar achterliggende oorzaken: is er sprake van een verzakking? Zijn de slijmvliezen te dun? Een verzakking kan verholpen worden door bekkenfysiotherapie, door een ring of door een operatie. Dunne slijmvliezen na de overgang kunnen verbeteren door toepassing een zwak werkend oestrogeen in de vagina. Zie de aparte blog hierover. Als blaasontsteking meerdere keren per jaar terugkeert wordt vaak verwezen naar een uroloog. Soms wordt er dan een lage dosis antibiotica gedurende meerdere maanden voorgeschreven.

Wat kun je zelf doen?

 

  • Drink voldoende. Je hebt 30 ml vocht per dag nodig per kilo die je weegt. Als je 60 kilo weegt hebt je dus 1800 ml vocht nodig, als je 80 kilo weegt 2400 ml. Drink het liefst water en (kruiden-)thee. Drink een halve tot één liter extra als je voelt dat er een blaasontsteking zit aan te komen.
  • Neem de tijd om uit te plassen, ga rustig zitten op de wc.
  • Bij tekenen van een infectie kun je D-Mannose gebruiken. Een bepaalde suikervorm die zorgt voor een beschermend laagje bovenop de slijmvliezen, daardoor kunnen bacteriën niet vasthechten aan het blaasslijmvlies. Neem dan 3 -4 keer per dag 1000 mg D-Mannose. Om een terugkerende blaasontsteking tegen te gaan gebruik je dagelijks 500-1000 mg D-Mannose.
  • Je kunt ook gebruik maken van een kwalitatief goed Cranberry concentraat. 3-4 keer per dag 2-3 tabletten bij een beginnende ontsteking, 1-2 tabletten per dag ter voorkomen van een ontsteking.
  • Zorg voor een goede weerstand: eet veel groenten, gebruik vitamine D suppletie (2000 i.e. ofwel 50 microgram per dag), vitamine A en C. Of gebruik een goede multivitamine. Beweeg voldoende en ga flexibel om met stress.
  • Gebruik een probioticum van goede kwaliteit. Dat wil zeggen veel verschillende stammen, minstens 6 verschillende en een hoog aantal, liefst minimaal 10 miljard per sachet poeder of capsule. Gebruik altijd een probioticum tijdens en tot 6 weken na een antibioticakuur.
  • Gebruik een probioticum voor vaginaal gebruik.
  • Bij vaginale droogte kun je vaginale zetpillen met 5-planten extract gebruiken. Dit heeft vaak al binnen 2 weken een goed effect. Duindoornoliecapsules kunnen ook werken, maar de werking laat wat langer op zich wachten. Vaginale zetpillen met granaatappelzaadolie en de regeneratieolie van de Vrouwenpoli kunnen ook werkzaam zijn.
  • Als je vermoedt dat er sprake is van een verzakking of juist van een te hoge spanning in de bekkenbodemspier kun je een bekkenfysiotherapeut raadplegen. Dit kan zonder verwijzing van je (huis)arts.
  • Bij een blaasontsteking mét koorts moet je altijd naar je huisarts.

 

Over de blogger

Barbara Havenith met Lejla Barakovic
Barbara Havenith met Lejla Barakovic

Gynaecologe Barbara Havenith van Vrouwenpoli Boxmeer schrijft in haar blog regelmatig over veelvoorkomende gynaecologische aandoeningen en geeft adviezen over mogelijke behandelingen. Barbara houdt zich bezig met conventionele en complementaire behandelingen en raadt de natuurlijke producten van Cydonia aan.

 

logo-vrouwenpoli-boxmeer

VIJF PLANTENEXTRACTEN

OLYMPUS DIGITAL CAMERABestel bij Deonlinedrogist.nl

DOD_logo_healthybody